Medijska pismenost

Mladi danas odrastaju u vremenu snažnog uticaja medija i društvenih mreža. U vremenu kad smo preplavljeni mnogobrojnim informacijama, senzacionalističkim naslovima, tragičnim vijestima, jednu od ključnih uloga igra medijska pismenost. Medijska pismenost predstavlja sposobnost filtriranja i kritičkog vrednovanja sadržaja koji dobijamo putem medija.

Mladi u procesu izgradnje svoje ličnosti veliki dio vremena provode na internetu i društvenim mrežama. Da bi bili bezbjedni na internetu i čak izvukli koristi iz njega, mora da postoji neka vrsta pripreme ili odgoja za taj virutelni svijet. Koji nije nikako iluzoran. U školama čini se ne posvećuju mnogo pažnje prilagođavanju vremenu, kao ni učenicima. Nastavnici nisu osposobljeni za pedagoški rad uopšte, niti žele da se time bave. Smatraju da isključivo roditelji treba da se bave vaspitanjem svoje djece. Iako je odgoj i obrazovanje nedjeljiva cjelina. Iz toga se ne može očekivati ni rad na medijskom opismenjavanju djece i spremanju za suočavanje sa svijetom. Vladajućoj eliti naravno to nije u cilju, jer mogu samo imati štete od stvaranja ličnosti sposobnih da promišljaju, a ne slede vođu. Uostalom, svaki plan koji bi se isplatio na dugoročno nije prioritet vlade, ako trenutno(ili pred izbore) ne može da prikaže uspjeh. Tako na roditeljima ostaje da spreme djecu i daju im koordinate kako bi se izgradili i našli svoje mjesto u društvu. Roditelji koji su još više zbunjeni i nespremni na to sve.

„ Politička socijalizacija se ostvaruje takođe na podlozi medijskog opismenjavanja. Politički odgoj je nadogradnja odgoja za medije“ (Erjavec 1999)

Omladina bi trebala da sama preuzme stvari u svoje ruke, da sami stvore bolji svijet za sutra. Ali sva istraživanja pokazuju veliku apolitičnost mladih. Pokazuju njihovo utapanje u postmodernu i savremene trendove. Oni žele pronaći svoje mjesto u društvu i nije im lako izdići se iznad popularne kulture. Prirodna želja da budu prihvaćeni ih navodi da robuju trendovima, i grade pogrešan sistem vrijednosti. U savremenom svijetu gdje važi da svi imamo jednak početni položaj, da samo sa svojim trudom, talentom i vrednošću stvorimo svoj status u društvu. Mlada osoba izložena procjeni nemilosrdnog društva, koje nameće koje su vrednosti na cijeni i na taj način procjenjuje vrijednost osobe i njegovo mjesto u društvu. Koje opravdava to produbljivanje nejednakosti pod izgovorom meritokratije, stvarajući još kompleksnije, višeslojne nejednakosti. Prihvataju igru vladajuće elite upravo na način što pristaju na svijet individualista u egocentičnoj sredini. Pretvaraju se u ljudski kapital da bi napredovali na ljestvici društva, za koje i sami osjećaju i vjeruju da nije zdravo. Kod nas nerijetko pristaju da podržavaju svakakve političare, samo zbog lične trenutne koristi, pristaju da ruše moralne norme. Osjećaj krivice kompenzuju uvjeravanjem da oni tu ništa ne mogu promijeniti i da su takvi svi. Tako se nalazimo u začarnom krugu, iz kog se čekaju pojedinci koji će se izdići i podstaći druge da može drugačije i bolje.

“Djeluj tako da se prema onom humanom, bilo unutar sebe ili unutar drugih, nikad ne odnosiš samo kao prema sredstvu, nego uvijek i kao prema cilju.” (I. Kant)

Kant je vjerovao da će se povećanjem unutrašnje slobode doći do smanjenja potrebe za spoljašnjim ograničavanjem (od vlade, policije…) Ali ta sloboda bi predstavljala slobodnu odluku da se živi u skladu sa moralom. Sada nastavljamo borbu predaka za slobodu, za koju su oni živote položili. Samo što se sada borimo za dostojanstvo, za slobodu od modernih okova i političkih manipulacija.

Da bi za nešto rekli da je moralno, ono mora da prođe test univerzalnosti. (Mladenović, politika) Kant se tako pita da li se može želeti da univerzalno važi da treba lagati. Sasvim jasno se vidi da svaki ovakav pokušaj zasnivanja moralnosti ima samo razorne efekte. Ako pristajem na to da je laž ili krađa nešto univerzalno, onda time priznajem i raspad svakog društva i zajednice.

Učenje iz prošlosti i suočavanje sa savremenim izazovima, kroz borbu za univerzalne vrijednosti. Upotreba mogućnosti koje nam pružaju moderne tehnologije za razvijanje sebe i doživotno učenje. Uživanje u kvalitetnom sadržaju, ali ne zamijenja za neposredni kontakt i aktivnost.

Ognjen Mandić

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create your website at WordPress.com
Започни
%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star