Moderna umjetnost

Probijam se kroz gužvu, obuzima me nervoza, želim što prije da napustim noćni klub. Ne mogu trezan da budem na takvim mjestima. Dok brišem znoj sa čela i mrmljam sebi u bradu otkud ja opet ovde, tekst pjesme dopre do mene. Pomislih da je neki lokalni diler preuzeo miksetu i promoviše svoje „proizvode“.

saaaa

Progurah se između korpulentnog obezbeđenja i napokon dođoh vani. Udahnuh svjež vazduh punim plućima i kiseonik opskrbi ćelije polunokautiranog mozga. Šetnja do stana mi ostavlja prostor za razmišljanje. Kako je moguće očekivati da više omladine pokrenemo na neki vid bunta i inicijative za napredak kad odrastaju uz ovakvu muziku?

Svaki tinejdžer ima prije svega želju da bude prihvaćen u društvu. Nametanjem ovih trendova u kojima su najpopularnije pjesme koje promovišu drogu, „opasne momke“ , novac kao mjerilo za sve… Šta očekivati od mladih?

Dolazimo do toga da oni shvataju uspjeh jedino kroz prizmu zarađenog novca, a sreću kroz zadovoljenje trenutnih nagona. Sve to može u najblažu ruku dovesti do pasivnosti omladine u ličnom razvoju.

Mnogo je teško danas biti tinejdžer. Živiš u državi gdje kad kažeš političar prva asocijacija je lopov ili lažov, dok druge i nema. Odrastaš uz rečenicu roditelja („velikih vjernika“ sto će prije pogurati popa da kupi novog Audija nego komšiji pomoći) : „Samo sebe gledaj“. Nabijajući ti egocentrični stav iz svog straha i ograničenosti. I poštujući vjeru samo u onom primitivnom obliku molim se i poštujem nekakve obrede, uglavnom paganske (jer tako treba). Kako onda izgraditi mlade društveno odgovorne?

Da li ima neko da objasni mladima da materijalno nije sve, da postoji viši dio našeg bića. Iako nije opipljiv, on postoji i treba da se hrani. Vjerujem da su mnogi spremni da se izdignu, ali nama treba inicijativa. Trebaju nam etični i kreativni učitelji, koji će motivisati djecu i obrazovati nove generacije. Pravi pedagozi sa novim pristupom učenicima i načinu učenja.

Treba više inicijative i optimizma. Bez vjere da može biti bolje neće biti ni rada za bolje. I da zaključim onom starom: “ Budi promjena koju želiš vidjeti“. A ako nije muzika, ovde je umjetnost sigurno kako preživjeti.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

Create your website at WordPress.com
Започни
%d bloggers like this:
close-alt close collapse comment ellipsis expand gallery heart lock menu next pinned previous reply search share star